Kees Zijderveld: eigenaar directeur Korneliz CRM
Over ons is nu nog over mij. Toen ik in 1986 aan mijn studie werktuigbouwkunde aan de technische universiteit Eindhoven begon, hoopte ik deze af te kunnen ronden zonder een computer aangeraakt te hebben. Toen ik in 1996 eindelijk afstudeerde waren computers onderdeel van mijn leven geworden. Toen ik de kans kreeg mijn loopbaan bij IBM te starten, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik heb tijdens mijn bijna 24 jaar lange loopbaan als ICT consultant een veelvoud van rollen vervuld. Van verkoper tot beheerder, van business analist tot ontwikkelaar. Ik heb deze rollen bij tientallen bedrijven in verschillende industriën kunnen vervullen; als ZZP-er of in loondienst. Maar of het nu bij (zeer) grote bedrijven als UWV of Rabo of bij hele kleintjes zoals de diverse kleine goede doelen die ik heb mogen helpen, de meeste voldoening haalde ik altijd uit het kunnen opleveren van de gewenste informatie op het juiste moment! Mijn uitgebreide profiel is te vinden op LinkedIn.
Korneliz CRM: Customer Relationship Management als strategie
Toen ik, in 1996, aan mijn IT loopbaan bij IBM begon was CRM vooral een strategie: hoe kan ik mijn klanten behouden? Voor ons, techneuten, betekende dit dat we in aanraking kwamen met nieuwe terminologie als cross- en upselling en win-win. Het was aan ons, techneuten, de relatie met de klant te onderhouden nadat de handtekening gezet en het sales team weer verdwenen was. Zie je nog andere behoeften bij de klant die we kunnen invullen (cross selling)? Hebben ze een uitbreiding van het aangeschafte nodig (up-selling)? Kunnen we iets voor de klant doen wat voor hen veel waarde heeft, en ons niet veel kost (win-win)? De ondersteunende CRM software kwam pas later. In 1998 mocht ik, inmiddels als sales consultant, IBM’s eigen CRM oplossing Corepoint aan de man proberen te brengen. Nog geen jaar later gingen we een overeenkomst aan met Siebel: een marktleider was geboren…
Operationele CRM vs. Analytische CRM
CRM oplossingen bieden twee even belangrijke kanten: een operationele en een analytische. De operationele kant van de oplossing helpt u bij het efficiënter doen verlopen van de klantcontacten, gedurende de levensloop van de relatie. De analytische kant moet u helpen beslissingen te nemen. En net die kant wordt vaak maar slecht ingevuld. De data is er wel, maar is niet inzichtelijk of niet op een makkelijk bereikbare plek te vinden. Eerder gebouwde rapporten werken niet meer. Er zijn nieuwe bronnen bijgekomen. Systemen praten niet langer met elkaar, nadat er één vervangen is. Er is nooit goed nagedacht over welke informatiebehoefte er is in de organisatie, of de behoefte is “met de markt meegegaan”. De Business Intelligence oplossingen in de markt zijn te duur en ingewikkeld of sluiten niet goed aan op uw omgeving. Er is een veelvoud van redenen waarom data niet (langer) efficiënt gebruikt wordt, en daardoor niet voldoende ondersteuning kan bieden tijdens het beslissingsproces. Korneliz CRM kan u daarbij helpen.